Dušna inteligenca (SQ)

POT SRCA® je registrirana znamka (Urad RS za intelektualno lastnino, reg. št. 201570064 z dne 13.07.2015), katere namen je na površje prinesti dušno inteligenco.

Dušna inteligenca (SQ – Soul Quotient) je osrednja in najbolj temeljna inteligenca, ki je vir oz. smernica za fizično (PQ – Physical Quotient), mentalno (IQ – Intellectual Quotient) in čustveno inteligenco (EQ – Emotional Quotient).

Dušo je težko opisati z besedami ali jo opredeliti na materialni način, saj se ne da določiti meje nečemu, kar nima meja. Duša je izraz lepote, domišljije in ustvarjalnosti, rojena je iz sijoče svetlobe in ljubezni. Stari Egipčani so imeli navado reči: »Če hočeš razumeti dušo, prisluhni srcu.« Duša je tisto največ v človeku, je lesketajoči se biser in vpliva tako na fizično telo kot na naš razum in čustva oz. slednje uporablja zato, da se v polnosti izrazi. Gre za večno energijo, ki prehaja iz življenja v življenje, nabira izkušnje, raste, napreduje … Duša s sabo nosi spomine na vse pretekle dogodke, vizije prihodnosti, podatke o poslanstvu, izvoru itd.

Dušna inteligenca

Namen dušne inteligence je, da spoznamo sami sebe in se imamo neskončno radi, da se cenimo in glede na svoje poslanstvo zaživimo bogato življenje, da stopimo v svojo moč, vidimo širšo sliko dogajanja, smo sočutni in razumevajoči, sprejemamo različnost, smo pogumni in odločni, ravnamo pravično in pošteno, trdno stojimo za svojimi načeli, smo hvaležni in spoštljivi, težave sprejemamo kot osnovo za rast in razvoj, se zavedamo, da smo del nečesa veličastnega, da Bog obstaja … Gre za sposobnost, da delujemo modro in odgovorno, hkrati pa ne glede na okoliščine ohranjamo notranji in zunanji mir, živimo vrednote Srca in resnici dostojanstveno zremo v oči.

Ko želimo v življenju nekaj spremeniti na bolje, duhovno zrasti, ozdraviti, zaceliti rane preteklosti, začutiti svetost milosti … se običajno lotimo sprememb v prehrani, pričnemo telovaditi, hoditi na jogo, ponavljati pozitivne afirmacije, se soočati s čustvi, ki kot neobrzdan vulkan privrejo na površje in še in še. Pri tem pa pogosto pozabimo, da nad vsem tem bedi naša modrosti in ljubezni polna duša. Zato je daleč najhitrejša in najučinkovitejša pot za dosego katerihkoli ciljev odkrit in ljubeč pogovor s svojo dušo. Kajti duša je vir vsega, je studenec, pri katerem odžejamo svoje telo, sprostimo čustva in osvobodimo razum. Šele tedaj, ko prisluhnemo šepetu svoje duše, zares razumemo svoje izbire, si lahko odpustimo, pogumno stopimo na prostrane poljane življenja. Ker vidimo celoto, ne le majhen delček mozaika, ker naenkrat zdravimo in odstiramo vsa področja bivanja hkrati in ne le enega izmed kotičkov našega obstoja.

Ko se pogovarjamo z dušo, je tako, kot bi v podjetju v razkošni pisarni najvišjega nadstropja ljubeče sestankovali s predsednikom uprave. Zagotovo bomo pri njem izvedeli več in hitreje dosegli svoj namen, kot če obtičimo v mali loži pri varnostniku ali čistilki, ki ponoči pometa poslovne prostore.

Pri tem je pomembno zavedanje, da se vse prične in konča pri nas samih, v našem srcu. Konfucij je že pred dobrimi 2.500 leti modro dejal: »Ko srce utripa skladno, je zasebno življenje urejeno. Ko je zasebno življenje urejeno, je harmonično družinsko življenje. Ko je družinsko življenje harmonično, je spokojno tudi življenje države; in ko je spokojno življenje države, se svet umiri.«

Zato srčno vabljeni na pogovor s svojo dušo, po blagoslov ljubezni,

Milena Matko