Kaj narediti, ko doživimo (spolno) zlorabo?

Deli z ostalimi

Velikokrat mi osebe zaupajo, da so se jim zgodile spolne zlorabe in me prosijo za nasvet, kaj narediti, da se energijsko očistijo. Zato sem se odločila, da o tem napišem par besed.

Saj o spolnih in drugih zlorabah sem misli že večkrat prelila na papir, govorila tudi o tem, kako razni »duhovni velikani« pod pretvezo zdravljenja spolnih organov, odstranjevanja spolnih in drugih blokad iz našega telesa velikokrat prestopijo meje, nam povzročijo še dodatne travme. A v resnici so neposredne spolne zlorabe (ko smo fizično deležni neželenih dotikov, objemov, poljubov, penetracije …), le vrh ledene gore, saj lahko občutke, da se je nekdo »sluzasto nalepil« na nas, prestopil naše meje, doživimo na vsakem koraku. Lahko nas neka oseba na sprehodu ali v trgovskem centru ali v cerkvi ali … pogleda s pohotnim pogledom, nespoštljivo komentira naše obline, nas v mislih slači, nas uporabi kot »umski pripomoček«, da doživi orgazem. Lahko v sebi nosimo spomine na neprijeten ginekološki ali kakšen drug zdravniški pregled, na vsiljivo masažo, lahko smo se kdaj zapletli v spletno pornografijo, nam je kdo brez dovoljenja poslal fotografije svojih genitalij. Skratka: načinov, da se počutimo neprijetno v svoji koži, da pride do oskrunitve svetosti našega obstoja, je nešteto. Potem pa so tu še spomini na dogodke, ki smo jih doživeli v preteklih življenjih in pa vzorci, ki smo jih dobili po očetovi in mamini rodovni liniji, ko so bili naši predniki posiljeni ali drugače zlorabljeni. Lahko rečem, da skorajda ne poznam osebe, ki ne bi potrebovala obreda za čiščenje tujih, vsiljenih energij. In četudi v primeru, ko pride do posilstva, ko smo npr. žrtev incesta, storilca/storilko prijavimo in na koncu (morda) pristane v zaporu, so njegove/njene energije v nas še vedno prisotne. Zato v nadaljevanju na osnovi lastnih izkušenj podajam par nasvetov, kaj narediti.

Z osebo, ki nas je zlorabila, prerežimo vezi. Na tla v mislih narišimo dva velika kroga, ki se na sredini stikata (kot bi narisali veliko osmico). Nato v prvi krog vstopimo mi, v drugi krog pa postavimo storilca skupaj z vsemi mislimi in občutki gnusa, krivde, sramu, strahu … Pokličimo na pomoč bitja svetlobe (našega duhovnega vodnika, angele varuhe …), da nas podprejo, nato pa v mislih trikrat zaporedoma z osebo prerežimo vse neljubeče vezi. Lahko tudi glasno ali v mislih trikrat zaporedoma rečemo: »Sedaj s tabo režem vse nezdrave vezi. Iz mene gredo vsa tvoja dejanja, vsi občutki, misli, dotiki …, ki si mi jih vsilil/a. Amen.«

Osebi, ki je prestopila naše meje, napišimo pismo. V njem zelo jasno povejmo, da je šlo za spolno ali kakšno drugo zlorabo, da je oskrunila našo svetost. Pišimo o svojih občutkih, o tem, da se gnusimo sami sebi, da smo jezni, da nas je strah, da se počutimo zmanipulirani, osramočeni, ponižani, da smo žalostni, obupani, karkoli že. Pomembno je, da damo iz sebe čim več občutkov in pišemo brez cenzure, brez miselne kontrole. Potem pismo sežgimo in energijo ognja prosimo, da nas očisti: »Moč ognja, pridi in me očisti. Sedaj s tvojo pomočjo iz sebe spuščam vse misli, občutke, energije, ki niso moje. Hvala.« Lahko kričimo, vpijemo, karkoli se nam zdi potrebno, da gre iz nas ven zvok,  da energije, ki so se oblikovale v času dogodka, sprostimo. Nekaterim pomaga tudi tek, plavanje, boksanje, rokoborba … Če čutimo, se o dogodku pogovorimo s kom, ki mu zaupamo, ob katerem se počutimo varni, ljubljeni, sprejeti, za katerega vemo, da nas ne bo obsojal, nam nabil še dodatne krivde.

Če vemo, da smo dovolj notranje močni in imamo možnost, potem o zlorabi s storilcem osebno spregovorimo. Povejmo mu, kako se počutimo, kaj je bilo narobe, česa ne dovolimo nikoli več. Sicer pa si lahko zelo učinkovito pomagamo z metodo igre vlog – zaupanja vredno osebo prosimo, da se za nekaj časa spremeni v storilca (nam odigra vlogo osebe, ki nas je zlorabila), nato pa mu jasno in odločno povejmo vse, kar nam leži na srcu.

Nato očistimo svoje telo: naredimo si kopel z morsko soljo in jedilno sodo, ki ji lahko dodamo še razna eterična olja ali poparek iz zdravilnih zelišč. Lahko se okopamo tudi v morju, jezeru, reki, si vizualiziramo veličasten slap kristalno čiste vode … V vsakem primeru vodo prosimo, da iz nas spere vse, kar nas je oskrunilo: »Svetost vode, očisti me. Sedaj s tvojo pomočjo iz sebe spiram vse misli, občutke, energije, ki niso moje. Hvala.« Očiščevalno kopel (ali tuširanje) lahko večkrat ponavljamo, vse dotlej, dokler ne dobimo občutka, da smo spet sijoče »čisti«. Pri tem si lahko pomagamo tudi s pitjem mešanice Bachovih ali drugih cvetnih esenc, pripravljenih prav za namen očiščenja.

Telo lahko tudi prekadimo z dišečimi palčkami ali pa žajbljem: »Moč žajblja in zraka, očistita me. Sedaj z vajino pomočjo iz sebe odstranjujem vse misli, občutke, energije, ki niso moje. Hvala.«

Ko sije sonce ali pa zvečer, ko je nebo polno zvezd ali pa po njem plava obilna polna luna, odidimo ven in se ulezimo na zemljo. Začutimo pod sabo svetost mame zemlje, nato pa se zazrimo v prostranost neba nad nami in zaprosimo: »Mama zemlja in moč sonca/zvezd/lune ter veličastna prostranost vesolja, očistite me. Sedaj iz mojega celičnega spomina odstranite vse, kar ni moje. Hvala.«

Lahko odidemo k osebi, ki se ukvarja z zvočnimi terapijami in damo namero, da se naše telo očisti s pomočjo vibracij zvoka, ki jih oddajajo gongi, tibetanske posode … Ali pa na spletu poiščimo zdravilne zvoke, se ulezimo ter prepustimo njihovemu zdravljenju: »Sveta vibracija zvoka, očisti me. Sedaj s tvojo pomočjo iz sebe odstranjujem vse misli, občutke, energije, ki niso moje. Hvala.«

Potem poskrbimo še, da sami sebi oprostimo. Ker v primeru zlorab zelo pogosto obsojamo sami sebe, se jezimo nase, češ: »kako sem lahko bil/a tako neumen/a, kako se nisem zaščitil/a, kako sem mu/ji lahko nasedel/a, zakaj nisem reagiral/a itd.« Bodimo nadvse nežni in sočutni do sebe, začutimo ob sebi navzočnost Milosti, blagoslov svetlobe. Sami sebi recimo: »Dragi/a (ime), oproščam si. Sedaj iz sebe spuščam vso jezo nase, vse obtoževanje sebe, ves sram, krivdo, gnus …, ker se mi je (to in to) zgodilo. Rad/a se imam in hvala, da obstajam.« Lahko tudi sami sebi napišemo pismo, s katerim odpustimo vso bolečino v odnosu do sebe.

Ker pa pogosto v sebi nosimo spomine na podobne dogodke iz preteklih življenj ali pa vzorce po prednikih, zaprosimo svojo dušo, da se sčistijo tudi vsa bremena preteklosti. Vsaj sedem ali pa enaindvajset dni zaporedoma vsak dan prižgimo čajno svečko in izrecimo namero: »Iz vseh smeri časa in prostora odstranjujem energije zlorab, posilstev, nasilja … Naj se sedaj očistim jaz in vsi moji predniki ter nasledniki. Hvala.«

Skratka: pomembno je, da dogodka ne potlačimo, temveč se soočimo z občutki, mislimi, fizičnimi reakcijami, jih izrazimo in si najrazličnejše načine pomagamo sami ali pa poiščemo pomoč pri nekom, ki mu zaupamo in se s tem tudi poklicno ukvarja.

Nekoč smo se potrebe po energijskem čiščenju tudi če ni šlo za zlorabe, zelo dobro zavedali – ženske smo v času menstruacije ali pa prazne lune, ko se telo že tako in tako čisti, izvajale najrazličnejše obrede z namenom potisniti iz sebe vse, kar se je od ene do druge lune nabralo v nas, kar smo med spolnimi odnosi posrkale vase s strani svojih partnerjev … Obredi čiščenja so bili tako za žensko kot za moškega nadvse pomembni tudi pred spočetjem otroka – da nista v sebi nosila nobenih energij in misli drugih oseb, da je bil otrok sad samo njune svetosti, blagoslovljen z navzočnostjo Ljubezni.

Za konec porečem le: naučimo se postavljati meje in ljubeče skrbeti zase, zavejmo se svetosti svojega obstoja, pokličimo vase energijo svetlobe … Naj naše srce utripa v ritmu Ljubezni, telo žari v sijaju čistosti.

Deli z ostalimi
Milena Matko
Milena Matko

Milena - ženska, samostojna podjetnica, pisateljica, intuitivna svetovalka, prinašalka luči, ponosna hči slovenskega srca, zadnja leta prebivalka Trebnjega. Kdo vedel bi, kaj še vse ...

Članki: 79