Bachove cvetne esence

Deli z ostalimi

Rože so od prvega diha dalje ljubezen mojega srca. Vsak dan znova me napolnijo z milo nežnostjo, cvetočo ženskostjo. Ko sem pred časom prvič uzrla plakat s cvetovi, ki jih je Bach izbral za svoje esence, so me hipoma milo objeli, strastno povabili, da z njimi odplešem magični ples življenja in radosti. Čutno so me pritegnili, radodarno ponudili svojo zdravilno moč. Preizkusila sem jih in začutila, da so lahko čudovito dopolnilo mojemu delu, da na stežaj odpirajo vrata v svet občutkov in pomagajo nežno stopati po prostranih poljanah sporočil naših duš.

Kratek opis Bachovega cvetnega zdravljenja najdete v nadaljevanju. Več si lahko preberete v knjigah Edvard Bach: Zdravi se, Edvard Bach: Osvobodi se, Mechthild Scheffer: Bachova cvetna zdravila v teoriji in praksi, Irena Roglič Kononenko: Bachove kapljice : mir v duši, Manca Razboršek: Zdravljenje čustev z močjo cvetnih esenc.

Bachove cvetne esence jemljemo 4-krat dnevno po 4 kapljice, razredčene z vodo ali pa jih s pipeto nanesemo neposredno na ali pod jezik. Prepustimo se lahko zdravilni moči t. i. »rešilnega zdravila« ali si sami intuitivno izberemo povsem svojo mešanico (običajno do 7 esenc).

Logo-srce

Bachovo cvetno terapijo je razvil dr. Edward Bach (1886 – 1936), angleški zdravnik in homeopat, ki je v 30-ih letih prejšnjega stoletja iskal zdravila za zdravljenje vzrokov bolezni in ne zgolj za odpravljanje bolezenskih simptomov. Njegova želja je bila najti zdravilo, ki bi ljudem resnično pomagalo. V svojem dolgoletnem raziskovanju je ugotovil, da bolezni izhajajo iz človekove neusklajenosti z dušo in okoljem, v katerem živi. Vzroke, da ljudje zbolimo, je začutil v čustvenih stanjih kot so strah, ravnodušnost do okolja, osamljenost, negotovost, malodušje in obup, pretirana skrb za druge in dovzetnost za vplive drugih. Potoval je po Angliji, da bi intuitivno našel ustrezne rastline, ki bi te občutke pomagale odpraviti in jih spremeniti v samozaupanje, ljubezen, sočutje, mir, veselje … Nabiral je rastline, ki so divje rasle v neokrnjeni naravi in s katerimi zopet lahko vzpostavimo notranje ravnovesje, jasnost misli, duševni mir, življenjsko moč in telesno zdravje. Razvil je sončno in kuhalno metodo za pridobivanje cvetnih esenc, katerih rezultat je 39 esenc (37 cvetov, studenčnica in t. i. »rešilno zdravilo«), ki na energijskem nivoju pozitivno vplivajo na naše misli, čustva in občutke. Te cvetne esence so danes znane kot Bachove cvetne esence, osnova zdravljenja pa je prenos energije z rastlin preko njihovih cvetov v kapljice. Prav energijski zapis posameznih rastlin na posameznika deluje tako, da povrne notranje ravnovesje ter omogoča lažje preoblikovanje negativnih vzorcev vedenja v pozitivne.

Dr. Bach je razvil tudi posebno mešanico petih cvetnih esenc imenovano »rešilno zdravilo«, ki se uporablja kot t. i. »čustvena prva pomoč«. Pomaga pred, med in po stresih ter šokih, vznemirjenosti, žalosti, obupu, jezi, nespečnosti in ostalih čustveno zahtevnih stanjih. »Rešilno zdravilo« vsebuje cvetne esence popona (sončeca), češnjelike slive, srobota, nedotike in betlehemske zvezde.

Cilj Bachove cvetne terapije je, da ponovno vzpostavimo povezavo z dušo, da v sebi aktiviramo fizično in duhovno samozdravilno moč. Bachove esence delujejo nežno, brez stranskih učinkov in tako, da vsakogar podprejo tam, kjer njihovo pomoč najbolj potrebuje. Lahko jih uporabljajo tudi otroci in nosečnice, pa tudi rože in hišni ljubljenčki jih bodo veseli.

Logo-srce

1. REPIK (Agrimonia eupatoria) – od skritih težav do resnične sreče

01-repik_bachove-esence

Ključna beseda: notranja harmonija

Repik je povezan s sposobnostjo umirjenosti, razsodnosti, objektivnosti in veselja. Uporabljamo ga, kadar poskušamo moreče misli in notranji nemir skriti za podobo veselja in brezskrbnosti.

Afirmacije: Čutim mir. Pokažem se takšen, kot sem.

Logo-srce

2. TREPETLIKA (Populus tremula) – od nedoločenih strahov do občutka varnosti

02-trepetlika_bachove-esence

Ključna beseda: občutek varnosti

Trepetlika nam prinese neustrašnost, pomaga pri premagovanja ovir in povezavi s svetlobo (z višjimi duhovnimi sferami). Z njo odpravljamo tesnobo, občutke strahu in nevarnosti, nelagodje, nočne more.

Afirmacije: Sem varen. Sem osredotočen. Sem močan.

Logo-srce

3. BUKEV (Fagus sylvatica) – od arogance do empatije

03-bukev_bachove-esence
Ključna beseda: strpnost, sočutje

Bukev je povezana s kvalitetami sočutja in strpnosti. Pomaga nam pri premagovanju kritičnosti, obsojanja, nestrpnosti do sebe in drugih ko ni nič dovolj dobro in nas vsaka stvar vrže iz tira.

Afirmacije: Sprejemam. Prihajam nasproti. Vidim razvojne možnosti.

Logo-srce

4. TAVŽENTROŽA (Centaurium umbellatum) – od šibke volje do notranje moči

04-tavzentroza_bachove-esence

Ključna beseda: notranja moč

Tavžentroža nas spodbudi pri odločanju in samouresničevanju. Pomaga nam ohraniti svojo identiteto in sposobnost reči »ne« ter se posvetiti svojemu poslanstvu. Učinkovita je še zlasti tedaj, ko potrebe drugih postavljamo pred svoje in se pretirano odzivamo na želje ljudi okrog sebe.

Afirmacije: Stojim vzravnano. Odgovoren sem za lastno življenje.

Logo-srce

5. ROŽIČ (Ceratostigma wilmottiana) – od nezaupanja v lastno intuicijo do jasnih odločitev

05-rozic_bachove-esence

Ključna beseda: zaupanje

Rožič nam prinese blagoslov notranje gotovosti. Pomaga nam slediti svoji intuiciji ter odpraviti težave z nezaupanjem v notranje vodstvo, pri stalnem dvomu v lastne odločitve, nenehnem iskanju potrditev in mnenj drugih.

Afirmacije: Zaupam si. Ravnam v skladu s svojo intuicijo. Sam se odločam.

Logo-srce

6. ČEŠNJELIKA SLIVA (Prunus cerasifera) – od prenapetosti do psihičnega ravnovesja

06-cesnjelika-sliva_bachove-esence

Ključna beseda: racionalnost in umirjenost

Sliva je povezana z odprtostjo in mirom, pomaga nam pri duhovnem razvoju, nas podpira s hrabrostjo, močjo in spontanostjo. Pomaga nam pri soočenju s strahovi, da bi izgubili razum ali nadzor nad svojim življenjem, odpravlja nenadzorovane izbruhe jeze.

Afirmacije: Sem pogumen. Prepuščam se notranjemu vodstvu. Izpolnjujem svoje življenjsko poslanstvo.

Logo-srce

7. CVETNI POPEK DIVJEGA KOSTANJA (Aesculus hippocastanum) – od ponavljanja napak do učenja

07-kostanjev-popek_bachove-esence

Ključna beseda: učenje iz izkušenj

Cvetni popek divjega kostanja nas blagoslovi s potenciali učenja in materializacije. Osredotoči nas na življenjske izkušnje, ki nam pomagajo, da se v življenju premaknemo naprej. Da prenehamo ponavljati ene in iste napake, ker izkušenj ne predelamo oz. se iz njih ničesar ne naučimo.

Afirmacije: Gledam. Poslušam. Učim se.

Logo-srce

8. CIKORIJA ali NAVADNI POTROŠNIK (Cichorium intybus) – od manipulacije do brezpogojne ljubezni

08-cikorija_bachove-esence

Ključna beseda: brezpogojna ljubezen

Cikorija je povezana z materinstvom in nesebično ljubeznijo. Pomaga nam pri posesivnosti v odnosih, v primeru čustvenih izsiljevanj in manipulacij, smiljenja samim sebi. Odpravlja občutke notranje praznine, neljubljenosti in nezaželenosti.

Afirmacije: Rad brezpogojno dajem. Ljubljen sem. Odpiram se božanskemu v sebi.

Logo-srce

9. SROBOT (Clematis vitalba) – od življenja v oblakih do uresničevanja ustvarjalnosti

09-srobot_bachove-esence

Ključna beseda: ustvarjati tukaj in zdaj

Srobot nas popelje v realno življenje, omogoči nam, da se znajdemo v vsakdanjih situacijah. Pomaga nam, ko smo z glavo nenehno v oblakih in sanjarimo, pri tem pa zamujamo trenutno življenje, ko svojih idej ne realiziramo v praksi. Odpravlja nepozornost in odzemlejnost, nenehno utrujenost in stanje, ko bi raje bili nekje drugje. Pomaga, če imamo slab spomin ali težave s koncentracijo.

Afirmacije: Ustvarjam. Uresničujem svoje zamisli. Živim v sedanjosti.

Logo-srce

10. LESNIKA (Malus pumila) – od občutka nečistosti do notranjega reda in vedrine

10-lesnika_bachove-esence

Ključna beseda: čistost

Lesnika je povezana s svetom reda, čistosti in dovršenosti. Pomaga nam odstraniti občutke umazanosti ali okuženosti, ko se pretirano ukvarjamo s podrobnostmi in smo obsedeni s čistočo ter popolnostjo. Uporablja se tudi za zdravljenje rastlin, ki so jih napadli škodljivci ali so bile presajene.

Afirmacije: Dobro se počutim. Sprejemam se takšnega, kakršen sem. Vidim, kaj je pomembno.

Logo-srce

11. BREST (Ulmus procera) – od nezaupanja vase do novih moči in vere vase

11-brest_bachove-esence

Ključna beseda: uravnotežena odgovornost

Brest nam da občutek moči, postavi nas z obema nogama na tla, da se zopet zavemo lastnih sposobnosti in dosežemo vse, kar smo si zadali. Pomaga, ko se nam zazdi, da je vsega preveč, ko se prehodno znajdemo v občutku, da svoji nalogi nismo kos.

Afirmacije: Storim, kar lahko. Dobim pomoč. Zmorem.

Logo-srce

12. SVIŠČ ali ENCIJAN (Gentiana amarella) – od malodušnosti in dvomov do zaupanja

12-encijan_bachove-esence

Ključna beseda: vera

Encijan v nas znova prebudi vero v Boga, v nekaj več, v dobroto. Je blagoslov, ko smo obupani in brez volje, skeptični, dvomeči, pesimistični, potrti ter nezmožni videti pozitiven izid. Ko smo negotovi glede povezanosti z Bogom, cinični in črnogledi.

Afirmacije: Zaupam (vase, v ljudi, v življenje, v Boga …). Pričakujem pozitivno. Verjamem, da se vse ureja.

Logo-srce

13. ULEKS (Ulex europaeus) – od vdanosti v usodo in brezupa do neomajnega zaupanja

13-uleks_bachove-esence

Ključna beseda: upanje

Uleks nas blagoslavlja z upanjem. Odstranjuje negotovost glede vsega, kar prinaša življenje, občutek, da je vse brez smisla. Pomaga, ko se nam zdi nemogoče, da bi še kdaj normalno živeli. Jemanje te esence je priporočljivo tudi, ko okrevamo po dolgotrajni bolezni.

Afirmacije: Sem pokončen, neustrašen. Sem poln upanja. Vidim nove možnosti.

Logo-srce

14. JESENSKA RESA (Calluna vulgaris) – od potrebe po nenehni pozornosti do empatije

14-jesensko-resje_bachove-esence

Ključna beseda: empatija

Jesenska resa s svojimi nežnimi cvetovi prinaša zmožnost vživljanja v druge ter pripravljenost pomagati. Je blagoslov, ko ne prenesemo niti minute tišine in menimo, da jo moramo zapolniti z govorjenjem. Ko vedno govorimo le o sebi, drugih pa ne poslušamo, če smo usmerjeni zgolj vase in stalno potrebujemo občinstvo. Uči nas ravnotežja med dajanjem in prejemanjem.

Afirmacije: Počutim se varnega. Dobim vse, kar potrebujem. Negujem se z ljubeznijo.

Logo-srce

15. NAVADNA BODIKA (Ilex aquifolium) – od trdosrčnosti do razumevanja in ljubezni

15-bodika_bachove-esence

Ključna beseda: brezpogojna ljubezen

Bodika je kot božično drevo simbol Kristusovega rojstva v naših srcih. Odpira srce in nas povezuje z božansko ljubeznijo. Prebuja brezpogojno ljubezen in milost. Pomaga odstraniti občutke nezaupanja, jeze, maščevanja, ljubosumja in sovraštva.

Afirmacije: Poln sem veselja. Zdrav sem. Ljubim. Povezan sem z vsem.

Logo-srce

16. KOVAČNIK (Lonicera carpifolium) – od starih spominov do novih izkušenj

16-kovacnik_bachove-esence

Ključna beseda: opuščanje

Kovačnik nam pomaga, da se premaknemo iz preteklosti v sedanjost. Da odstranimo občutke žalosti, obžalovanja in nostalgije po starih, dobrih časih. Esenca je odličen pomočnik pri domotožju, procesu ločitve ali katerihkoli življenjskih spremembah.

Afirmacije: Živim danes. Gledam naprej. Naredim naslednji korak.

Logo-srce

17. GABER (Carpinus betulus) – od duševne utrujenost do novega navdiha

17-gaber_bachove-esence

Ključna beseda: umska vitalnost

Gaber v življenje prinaša notranjo živahnost in duhovno svežino. Pomaga, ko nam primanjkuje psihične moči in volje, da bi se lotili čisto vsakdanjih zadev. Ko se že zjutraj zbudimo utrujeni in odlašamo, oklevamo, smo nezbrani in raztreseni. Ko življenje postane rutina.

Afirmacije: Počutim se svežega. Imam polet (elan, zagon). Vse delam z lahkoto. Rad delam.

Logo-srce

18. NEDOTIKA (Impatiens glandulifera) – od nepotrpežljivosti do umirjenosti

18-nedotika_bachove-esence

Ključna beseda: potrpežljivost

Nedotika nas uči potrpežljivosti (še zlasti ljudi, ki smo nadpovprečno sposobni, hitro dojemamo, mislimo in delujemo). Pomaga, ko se nam zdi, da stvari potekajo prepočasi.

Afirmacije: Vzamem si čas. Sem potrpežljiv. Sprostim se.

Logo-srce

19. MACESEN (Larix decidua) – od kompleksa manjvrednosti do samospoštovanja

19-macesen_bachove-esence

Ključna beseda: samozavest

Macesen nam radodarno prinese kvaliteto zaupanja in uspeha. Raztaplja občutke manjvrednosti, nezaupanja v lastne sposobnosti. Odstranjuje prepričanje, da nam bo spodletelo vse, česar se bomo lotili, zato raje niti ne začnemo.

Afirmacije: Zmorem. Hočem. Storim.

Logo-srce

20. KRINKAR (Mimulus guttatus) – od strahu pred svetom do poguma in sprejemanja izkušenj

20-krinkar_bachove-esence

Ključna beseda: pogum

Krinkar nas obogati s pogumom in zaupanjem. Raztaplja vsakdanje strahove kot npr. strah pred zdravnikom, letenjem, smrtjo, izgubo prijateljev, določenimi živalmi … Pomaga nam v primeru treme pred javnim nastopanjem, izpiti, pred novimi situacijam … ter občutljivostjo na množico, glasne zvoke, bliskanje in grmenje med nevihto, močne vonjave …

Afirmacije: Pogumen sem. Upam si. Stopim naprej.

Logo-srce

21. GORJUŠICA (Sinapis arvensis) – od globoke in nenadne otožnosti do spokojnosti

21-gorjusica_bachove-esence

Ključna beseda: veselje

Gorjušnica nas polni z veseljem in vedrino ter notranjo stabilnostjo. Odstranjuje občutke obupa, potrtosti, depresije. Pomaga, ko se nam zdi, da so se nad nas zgrnili temni oblaki, pa ne vemo zakaj, ko se počutimo ločeni od svoje duše.

Afirmacije: Veder sem. Grem v svetlobo. Srce je srečno.

Logo-srce

22. HRAST (Quercus robur) – od razdajanja do zavedanja lastnih meja

22-hrast_bachove-esence

Ključna beseda: moč in vzdržljivost

Mogočen hrast je namenjen zmagovalcem s prirojeno odpornostjo, vztrajnostjo, odločnostjo, pogumom, visokimi ideali. A slednje lahko pripelje do izčrpanosti, nenadnega občutka pomanjkanja moči. Zato hrast pomaga, kadar nas žene pogum, ob tem pa zanikamo utrujenost, kar lahko vodi v stres, frustracije, potrtost …

Afirmacije: Popustim. Delam z lahkoto. Počutim se svobodnega. Voden sem.

Logo-srce

23. OLJKA (Olea europaea) – od izčrpanosti do ponovne regeneracije

23-oljka_bachove-esence

Ključna beseda: fizična vitalnost

Oljka prinese obnovo, spokoj in na novo vzpostavljeno ravnovesje. Raztaplja občutek, da smo povsem brez moči in energije (skrajno telesno ter duševno utrujeni) in doživljanje življenja kot nepopisnega trpljenja.

Afirmacije: Miren sem. Priznavam potrebe svojega telesa. Čutim dotok kozmične moči.

Logo-srce

24. BOR (Pinus sylvestris) – od občutka krivde do samospoštovanja

Bachova cvetna terapija; bor

Ključna beseda: pozitivno samovrednotenje

Bor nam pomaga pri odpuščanju, kadar nas pesti občutek krivde, samoobtoževanja, sramu za vse, kar se dogaja v povezavi z nami. Če se nenehno opravičujemo ali prevzemamo odgovornost za stvari, na katere nimamo vpliva. Ko smo pretirano samokritični – kaj vse bi lahko storili še boljše.

Afirmacije: Smem. Oprostim si. Osvobojen sem. Ljubim se.

Logo-srce

25. DIVJI KOSTANJ Z RDEČIMI CVETOVI (Aesculus carnea) – od prekomerne skrbi za druge do čustvene neodvisnosti

25-rdeci-kostanj_bachove-esence

Ključna beseda: vse je dobro

Divji kostanj z rdečimi cvetovi je povezan s skrbjo in ljubeznijo do drugih. Pomaga, ko nas nenehno skrbi za ljudi, ki so nam blizu, ko nas je strah, da se bo našim bližnjim zgodilo kaj hudega.

Afirmacije: Sem samostojna oseba. Jaz sem jaz – ti si ti. Izžarevam mir, spokojnost in optimizem.

Logo-srce

26.SONČECE ali POPON (Helianthemum nummularium) – od panike do poguma

26-popon_bachove-esence

Ključna beseda: pogum in stanovitnost

Popon nas navda s pogumom in stanovitnostjo. Raztaplja skrajne občutke panike, groze, pomaga v primeru šoka, travme, ko se zgodijo nesreče ali drugi življenjsko ogrožajoči dogodki.

Afirmacije: Vem, da je vse dobro. Imam pregled nad dogajanjem.

Logo-srce

27. STUDENČNICA – od togosti do prilagodljivosti

Bahova cvetna teapija; studenčnica

Ključna beseda: svoboda in fleksibilnost

Sveža živa voda nam podari prilagodljivost in notranjo svobodo. Pomaga sprostiti ujetost v toga teoretična pravila in predstave, ki so daleč od stvarnosti. Odstranjuje previsoka pričakovanja do sebe in drugih, ko zatiramo lastne potrebe, smo strogi in neprilagodljivi.

Afirmacije: Privoščim si. Sem gibljiv, pretočen.

Logo-srce

28. MEŠIČ (Schleranthus annuus) – od notranje razdvojenosti do uravnoteženosti

Bachova cvetna terapija; mešič

Ključna beseda: ravnotežje in odločnost

Mešič nas navda z notranjim ravnovesjem. Odstranjuje neodločnost, nihanje med dvema skrajnostma. Ko se počutimo notranje nemirni, neurejeni in se nam razpoloženje iz trenutka v trenutek spreminja.

Afirmacije: Trdno stojim. Vem, kaj hočem. Odločim se.

Logo-srce

29. BETLEHEMSKA ZVEZDA (Ornithogalum umbellatum) – od šoka do potolaženosti

Bachova cvetna terapija; betlehemska zvezda

Ključna beseda: prebujenost in potolaženost

Nežna betlehemska zvezda prinese duhovno jasnost, notranjo moč in živahnost. Odstranjuje posledice v preteklosti ali sedanjosti prisotnih duševnih oz. fizičnih šokov: slaba novica, izguba ljubljene osebe, strah zaradi nesreče ali zlorabe …

Afirmacije: Čutim. Diham. Živim.

Logo-srce

30. PRAVI KOSTANJ (Castanea sativa) – od notranje brezizhodnosti do preporoda

Bachove cvetne ensece; pravi kostanj

Ključna beseda: luč na koncu predora

Pravi kostanj prinese odrešitev, še zlasti, ko popolnoma izgubimo upanje. Pomaga pri občutkih, da smo prišli do skrajnih meja telesne in duševne vzdržljivosti (»temna noč duše«).

Afirmacije: Gledam gor. Privolim. Naj se zgodi. Svetloba me obdaja.

Logo-srce

31. SPORIŠ (Verbena officinalis) – od pretirane vneme do občutka realne odgovornosti

Bachova cvetna terapija; sporiš

Ključna beseda: realna odgovornost

Sporiš nam prinese samodisciplino in pomaga pri prepričanju, da smo odgovorni za vse, kar se dogaja okoli nas – ko smo pretirano zagnani in se ženemo preko skrajnih meja (deloholiki, pretirani perfekcionisti).

Afirmacije: Spustim. Dam prostor. Poznam mero.

Logo-srce

32. VINSKA TRTA (Vitis vinifera) – od nadvlade do spoštovanja

VIN_01

Ključna beseda: vodenje s srcem

Vinska trta je povezana z avtoriteto in uveljavljanjem. Pomaga, če smo trdi, željni moči in ne spoštujemo individualnosti drugih. Ko smo gospodovalni in imamo veliko težnjo po vplivanju na ljudi okrog sebe, imamo občutek, da moramo imeti vse pod kontrolo.

Afirmacije: Vživim se. Spoštujem. Cenim in podpiram.

Logo-srce

33. OREH (Juglans regia) – od omahljivosti do notranje trdnosti

Bachova cvetna terapija; oreh

Ključna beseda: prilagodljivost in zaščita

Oreh nam pomaga pri novih začetkih, odličen je za vsa obdobja sprememb: rojstvo, vstop v šolo, puberteta, menopavza, selitev, nov posel … Pomaga, da prekinemo s starim in objamemo novo. Omogoči nam prodor in zaupanje vase.

Afirmacije: Zaupam vase. Ostajam si zvest. Grem po svoji poti.

Logo-srce

34. MOČVIRSKA GREBENIKA ali VODNA VIJOLICA (Hottonia palustris) – od odmaknjenosti do sozvočja z drugimi

Bachove cvetne esence; vodna vijolica

Ključna beseda: skromnost in modrost

Vodna vijolica nas obda s ponižnostjo in modrostjo. Pomaga odstraniti potrebo po samoti, nedostopnosti in vzvišenosti. Ko notranji mir branimo z vsemi razpoložljivimi sredstvi, a nas slednje odtujuje od ljudi.

Afirmacije: Spadam zraven. Udeležujem se. Dovolim bližino. Ravnam ljubeče.

Logo-srce

35. DIVJI KOSTANJ Z BELIMI CVETOVI (Aesculus hyppocastanum) – od miselnega vrtiljaka do umirjenih misli

Bachova cvetna terapija; kostanj

Ključna beseda: umirjenost uma

Divji kostanj z belimi cvetovi nas obda z duhovnim mirom in sposobnostjo razsojanja. Pomaga umiriti nenehno aktiven um – ko se v naši glavi neprestano odvijajo samogovori in dialogi ali nas zaradi nenehnega razmišljanja muči nespečnost.

Afirmacije: Občutim tišino. Usmerjam svoje mišljenje.

Logo-srce

36. STOKLASA ali DIVJI OVES (Bromus ramosus) – od iskanja do razumevanja svojega poslanstva

36-divji-oves_bachove-esence

Ključna beseda: jasna usmerjenost

Divji oves nam prinese zavedanje svojega poslanstva in uporabo največjih talentov in darov. Pomaga, kadar v življenju ne najdemo prave smeri ali smo na življenjskem razpotju. Je priporočljiva esenca pri odločanju glede prave izbire šole, poklica, menjave kariere …

Afirmacije: Vidim smisel. Sledim svojemu cilju. Sem izpolnjen. Uporabljam svoje talente in darove.

Logo-srce

37. NAVADNI ŠIPEK ali DIVJA VRTNICA (Rosa canina) – od apatije do zanimanja za življenje

Bachova cvetna terapija; divja vrtnica

Ključna beseda: navdušenje

Divja vrtnica nas blagoslovi z notranjo motivacijo. Pomaga, kadar se znajdemo v stanju popolne apatičnosti, zdolgočasenosti, praznine, ko izgubimo veselje in se vdamo. Esenca šipka znova povrne voljo do življenja, spodbudi nas, da ponovno uzremo lepoto bivanja.

Afirmacije: Hočem živeti. Zahtevam življenje. Polno vstopam v življenje.

Logo-srce

38. RUMENA VRBA (Salix vitellina) – od žrtve usode do sprejemanja lastne odgovornosti

38-vrba_bachove-esence

Ključna beseda: odpuščanje

Vrba v nas prebudi osebno odgovornost ter konstruktivno razmišljanje. Raztaplja občutek, da smo žrtev okoliščin, da so drugi krivi za naše težave. Pomaga pri stanjih zagrenjenosti, jeze na ves svet, smiljenju samemu sebi, občutku, da življenje ni pošteno.

Afirmacije: Imam oblast. Imam moč. Prevzemam odgovornost.

Logo-srce

39. REŠILNO ZDRAVILO (sestavljeno iz cvetov češnjelike slive, srobota, nedotike, popona in betlehemske zvezde)

39-resilno-zdravilo_bachove-esence

Vsebuje:

  • 6. češnjeliko slivo za odpravo strahu, da bi izgubili nadzor,
  • 9. srobot za razrešitev težnje, da bi izgubili zavest,
  • 18. nedotiko za odpravo duševnega stresa in napetosti,
  • 26. popon za odstranitev občutkov groze in panike,
  • 29. betlehemsko zvezdo za odpravo strahu in omotice.

Od vseh Bachovih cvetnih esenc je rešilno zdravilo najbolj poznano in razširjeno (»čustvena prva pomoč«). Pomaga pred, med in po stresih ter šokih, vznemirjenosti, žalosti, obupu, jezi, nespečnosti in ostalih čustveno zahtevnih stanjih. Lahko ga uporabimo tudi za živali in rastline, ko jih npr. presadimo ali jih napadejo škodljivci.

Logo-srce

 

Naj nas čarobnost cvetja nežno objame, z ljubeznijo prevzame.

Vse dobro, ko stopamo po POTI SRCA,

Milena Matko

Deli z ostalimi
Milena Matko
Milena Matko

Milena - ženska, samostojna podjetnica, pisateljica, intuitivna svetovalka, prinašalka luči, ponosna hči slovenskega srca, zadnja leta prebivalka Trebnjega. Kdo vedel bi, kaj še vse ...

Članki: 79

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja